Boomonderhoud

Bel Anton voor een boomcontrole !

Boomonderhoud – een must voor elke tuin

Bomen zijn voor de meeste hoveniers een vorm maar niet iets waar ze naar omkijken. Anton is echter een echte boomliefhebber. Hij houdt zoveel van bomen dat hij extra opleidingen heeft gedaan en zich zelfs boomveiligheidcontroleur en boomveiligheidinspecteur mag noemen.

Met speciale apparatuur en zonder hoogtevrees brengt hij bomen in de juiste vorm, haalt afgebroken takken weg en kapt uw boom als dat toch nodig mocht zijn. En natuurlijk helpt hij uw zieke boom met herstel of plant voor u een nieuwe boom.

Bomen kappen is vakwerk,
doe het niet zelf en bel Anton:

Zo blijft u en uw huis heel!

  • 06-54277280

Anton Rentenaar

Uw boomverzorger

Mijn naam is Anton en ik ben dol op bomen. Ik ben gecertificeerd boomveiligheidcontroleur. Daarnaast heb ik nog een extra opleiding gedaan tot boomveiligheidinspecteur.

Ik kan inschatten welke takken of bomen een gevaar voor de omgeving zijn en mogelijke verborgen gebreken in een boom herkennen. Het liefste zorg ik ervoor dat een boom zo lang mogelijk kan bijven staan maar natuurlijk moet de boom soms gekapt worden.
Ik zorg er dan voor dat dat professioneel, snel en veilig gebeurd. En natuurlijk wordt al het afval netjes afgevoerd!

Vragen die Anton vaak krijgt over bomen snoeien en kappen

Omdat de kosten van het snoeien/kappen van uw boom afhangt van de boomgrootte en de omgeving waarin de boom staat, kom ik graag even vrijblijvend bij u langs om dan een goede inicatie van de kosten te geven. Dan kan ik ook meteen zien of u een kapvergunning nodig heeft.

Voor de boom is snoeien in de zomer het beste, dan kan hij zijn wond meteen gaan overgroeien. Voor beter zicht op de vorm en minder afval is de winter een goede tijd. Sommige bomen gaan bloeden in het voorjaar, die moeten worden gesnoeid na het uitlopen van de bladeren, of vóór eind januari.

Dat is afhankelijk van wat de plaatselijke verordening hierin voorschrijft. (per gemeente verschillend). Bij sommige gemeenten is er een lijst van ‘beschermde bomen’ bij andere gemeenten is de boom vogelvrij of juist altijd vergunningplichtig.

Dat zou heel goed bladvlekkenziekte kunnen zijn. Meestal is dat een schimmel. Om verspreiding tegen te gaan moet afgevallen blad worden opgeruimd, en het liefst niet op de composthoop belanden.

Fruitbomen maken kleine zijscheuten aan de hoofdtak, zogeheten kortloten. Hierop kunnen vruchten groeien. Deze kortloten dus niet allemaal wegknippen.

Een jonge boom heeft veel aandacht nodig. De meest dikke takken zullen er wel uit kunnen, omdat deze op latere leeftijd toch in de weg zullen zitten. Laat dunne takjes aan de stam lekker zitten, omdat de boom daarmee reserves kan opbouwen. Het snoeien van jonge bomen is wel vakwerk. Ze zijn maar één keer te verpesten… Dus bij twijfel kom ik graag langs om het te doen en kunt het de volgende keer zelf.

De beste methode is om mij te bellen want het kappen van een grote boom is nog niet zo makkelijk. Het is vaak gevaarlijk voor degene die aan het werk is of voor de omgeving. Er staan op YouTube heel veel voorbeelden die duidelijk maken dat het misschien toch verstandiger is een vakman te bellen…

Dat kan prima. Alleen moet er wel rekening gehouden worden, dat de nieuw gegroeide boom niet zo sterk is als de originele boom. De aanhechting van de nieuwe ‘tak’ is minder sterk en zal met een flinke storm eerder uitbreken dan een originele tak. Hou de boom dus goed in de gaten!

Meestal is dat geen goed teken. Soms is het niet erg, maar dat zal nader onderzocht moeten worden. Wanneer een paddenstoel groeit op een boom is er namelijk houtrot. Houtrot kan gevaarlijke situaties opleveren, controle is noodzakelijk.

Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van dode takken, de plaats in de boom en de algehele conditie van de boom, kan dit verschillende oorzaken hebben… Mogelijk dat het om afsterven van ‘opgesloten’ takken gaat. Door lichtgebrek worden takken afgestoten binnen in de kroon.  Dan moet er beter gesnoeid worden. Of er is meer aan de hand en uw boom is ziek, dan sterven er soms hele delen van de boom af.

Dit noemen ze ‘bloeden’. Dat kunnen wij niet stoppen, maar dat zal uit zichzelf wel stoppen. Helaas is het niet goed voor de boom en zal de conditie van de boom wat achteruit gaan. Hierdoor zal deze eerder vatbaar zijn voor ziektes en aantastingen. op tijd en voldoende snoeien zorgt ervoor dat de takken die eraf gaan niet te dik zijn en dan blijft uw boom gezonder.

Dat is moeilijk te zeggen vanaf hier… Het kan door diktegroei ontstaan, maar het is ook mogelijk vorstschade. Onderzoek kan geen kwaad.

Nee. Natuurlijk kan het, maar het is niet goed voor een boom. Beter is het om te kijken of de boom op een ‘normale’ manier is te snoeien. Misschien dat deze boom beter helemaal weg kan en er een andere boom kan worden geplant, die minder overlast geeft.

Wondpasta werd begin jaren 80 gebruikt, om afgezaagde takken af te smeren om deze te beschermen tegen aantasting door schimmels of bacteriën. Hiervan is men teruggekomen. Wondpasta sluit schimmels en bacteriën op. Het middel is dan meestal erger dan de kwaal dus mijn advies is dat niet te doen het ‘bloeden’ stopt vanzelf.

Een boom van 30 jaar is niet oud. Maar hij kan wel gevaarlijk zijn. Daarvoor zal hij moeten worden onderzocht. Is er niets mee aan de hand, dan kan de volgende controle best een paar jaar later weer. Wanneer de boom gebreken vertoont, zullen deze gebreken moeten worden opgelost en zal de controle het jaar erop moeten worden herhaald.

Bomen in een rij zijn samen opgegroeid. Soms is het prima die om en om weg te halen, maar wanneer de bomen al lang te dicht op elkaar staan, is de kans groot dat er dan hele rare bomen overblijven (platte bomen, doordat er geen takken zitten aan de kant van de weggehaalde boom). Goed en regelmatig snoeien is de beste manier om een bomenrij gezond en in de hand te houden.

Wat klanten over Anton zeggen:

Dit was ECHT een project (kappen van 4 zieke/dode Iepen) + nog een paar andere moeilijke bomen waar ik enorm tegen op zag (we wonen op een dijk dus alles staat op een soort van helling). Gelukkig hadden we Anton ingeschakeld, die heeft alles met veel kunde en geduld verwijderd. Niet makkelijk op dit volle erf lees: stallen, paddock, kraal en rond rennende paarden allemaal erg kwetsbaar. Alles wat weg moest is weg en alles wat moest blijven staat er nog steeds. Alle lof naar Anton!

Laura de Vos

Schrijf u in voor de brief van Anton

Dan vertelt hij u ieder seizoen wat u in de tuin kunt doen.

    (Anton belooft u alleen zijn brief te sturen en uw data met niemand anders te delen)